Els Beerten wint de prijs voor jeugdliteratuur

Het boek "Allemaal willen we de hemel" van Els Beerten heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur gewonnen. Beerten is door het dolle heen. "Ik sprong een gat in de lucht, en dat mag je letterlijk nemen", reageert de schrijfster. Ze krijgt een bedrag van 12.500 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

"Allemaal willen we de hemel" gaat over drie adolescenten en een kind die leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van hen trekt naar het oostfront. In elk hoofdstuk kruipt auteur Els Beerten in de huid en de gedachtewereld van een kind. Zo laat ze zien hoe de oorlog iedereen dwingt om keuzes te maken, die soms verregaande gevolgen hebben.

Schrijfster Els Beerten geeft toe dat ze eigenlijk niets wist over de Tweede Wereldoorlog. "Ik miste op momenten ook een teletijdmachine, maar gelukkig heb ik veel hulp gekregen van familie en vrienden." Het boek heeft haar ook iets geleerd: "Dat het grote gelijk niet bestaat. Het is een verhaal geworden van nuance."

"Allemaal willen we de hemel" verscheen in 2008 en was een succes. Het boek werd in 2009 bekroond met onder andere de Boekenleeuw, de Gouden Uil prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Lijst. Een Duitse vertaling kreeg in 2012 de Deutscher Jugendliteraturpreis. Tot slot werd het boek nog gelauwerd met de Nienke Van Hichtumprijs in 2010 en de LodLavkiprijs in 2012.

Veel meer dan een spannende oorlogsroman

De jury koos voor deze roman omdat het de cocon van de jeugdliteratuur doorbreekt. "Het is een van die zeldzame boeken die de volwassen lezer evenzeer kan aanspreken als het jeugdige publiek", staat er in het juryverslag. "Het is veel meer dan een spannende oorlogsroman. Het gaat ook over opgroeien en verantwoordelijkheid nemen voor wat je met je leven aanvangt."

Verder looft de jury Beerten ook omdat ze een pleidooi houdt voor de kracht van de kunst. Muziek is een rode draad in het verhaal en verbindt de personages met elkaar. "De meerstemmigheid dwingt de lezer bovendien om na te denken over goed en kwaad, waarheid en leugen. De compositie is goed doordacht en met zorg uitgewerkt, maar dat staat de spannende ontknoping niet in de weg", zegt de jury.

Start Jeugdboekenweek

Vandaag start ook de Jeugdboekenweek met "tijd" als thema. Daarom steekt organisator Stichting Lezen een extra lange openingsceremonie in elkaar. 24 uur lang bezoeken reporters ieder uur een lees- of boekenactiviteit. De ceremonie start in de Kopergietery waar Els Beerten haar prijs krijgt van minister van Cultuur, Joke Schauvliege. Ze krijgt een geldsom van 12.500 euro een een beeld van de kunstenaar Philip Aguirre.