Laatste campagnemeetings achter de rug in Kenia

In Kenia was het vandaag de laatste campagnedag voor de presidentskandidaten. Op maandag trekken de Kenianen naar de stembus. De twee voornaamste kandidaten, eerste minister Raila Odinga en vicepremier Uhuru Kenyatta, spraken hun aanhangers toe in de hoofdstad Nairobi.
Uhuru Kenyatta groet zijn aanhangers.

Odinga en Kenyatta zijn de favorieten om president Mwai Kibaki op te volgen. Die heeft beide kandidaten opgeroepen om een mogelijke nederlaag te aanvaarden. Hij vroeg de Kenianen ook om vredevol naar de stembus te trekken. De vorige verkiezingen, in 2007, waren namelijk de aanleiding voor etnisch geweld, waarbij meer dan 1.200 mensen om het leven kwamen.

Dat geweld was uitgebroken nadat Odinga, die nu dus opnieuw voor het presidentschap gaat, geclaimd had dat de aanhangers van winnaar Kibaki fraude hadden gepleegd. Later werd er een vredesdeal gesloten, waarbij Odinga eerste minister werd in een regering van nationale eenheid.

Beide kandidaten hielden hun laatste campagnemeetings in het centrum van Nairobi. Tienduizenden aanhangers kwamen opdagen. Kenyatta organiseerde zijn bijeenkomst in het Uhuru-stadion, waarmee hij zijn voornaam deelt ("Uhuru" betekent vrijheid in het Swahili). De massa was gekleed in het rood, de kleur van zijn partij. "Ik beloof jullie dat we Kenia ten goede zullen veranderen", zei Kenyatta onder meer.

Tegen Kenyatta loopt een onderzoek door het Internationaal Strafhof in Den Haag. De presidentskandidaat zou verantwoordelijk zijn voor een deel van het bloedvergieten na de vorige verkiezingen in 2007. Hij ontkent de beschuldigingen.

Op een kilometer afstand, in het Nyayo-stadion, kwamen de aanhangers van Odinga bijeen. Daar was oranje de dominante kleur (kleine foto). "Wees vredevol want we zijn aan het winnen", klonk het bij Odinga. "En in het onwaarschijnlijke geval dat we toch verliezen, zullen we dat resultaat aanvaarden."

Maandag trekken zo'n 14 miljoen stemgerechtigde Kenianen naar de stembus. Bijna 100.000 politieagenten moeten vermijden dat er opnieuw geweld uitbreekt. Als geen van de in totaal 8 kandidaten een meerderheid van 50 procent haalt, volgt er op 11 april een tweede ronde.