Malik Obama is nog geen Barack Obama

Maandag trekken de Kenianen naar de stembus om een nieuwe president, een nieuw parlement, een nieuwe president en nieuwe provincieraden te kiezen. VRT-journalist Stijn Vercruysse peilt ter plaatse naar de sfeer en zoekt opvallende verhalen in de verkiezingsstrijd.
AP2012
Malik Obama hoopt verkozen te worden als provinciegouverneur.

Kogelo is een onbetekenend dorpje zoals er zoveel zijn op het arme platteland in het westen van Kenia. Maar één iets valt op: er loopt een asfaltweg naartoe. En die leidt recht naar het huis van Malik Obama. Daar stopt de asfalt.

Malik is de halfbroer van Barack, president van de Verenigde Staten. Ze hebben dezelfde vader en die is hier geboren, in Kogelo. Het is een publiek geheim dat Barack Obama deze weg heeft gefinancierd.
En daar hoopt Malik Obama van te kunnen profiteren. Want hij is kandidaat bij deze verkiezingen. Hij wil gouverneur worden van deze provincie. En wij mogen mee op zijn voorlaatste campagnedag.

In het Barack Hussein Obama Recreatiecentrum, waar zijn bureau is, hebben we alle tijd om eens rond te kijken, want Malik is ruimschoots te laat. Er hangen foto’s op de muur van Malik en zijn goede vrienden. De twee belangrijkste zijn Moe'ammar al-Khadaffi en Barack Obama, waarmee hij poseert in de Oval Office in het Witte Huis. Ook in zijn verkiezingsfolder vinden we die foto terug. Deze provincie zal kunnen profiteren van Maliks directe link met het Witte Huis, aldus het bijschrift.

Hese stem, hend losjes uit de broek

Malik Obama is een imposante man, zo blijkt 2 uur later, die geen enkele uiterlijke gelijkenis vertoont met zijn jongere halfbroer. Hij is ook geen begenadigd spreker, merken we tijdens zijn campagnetoer. Staand op een pick-up, hemd losjes uit de broek, met hese stem, via twee grote luidsprekers, spreekt Obama de bevolking toe. Zo’n dertig dorpelingen.

Na nog geen 5 minuten speechen is de helft van de toehoorders al in één of andere discussie verwikkeld. Het is hoogstwaarschijnlijk dat zijn toespraak het onderwerp van hun gesprek is. Tegen het einde van zijn rede is een deel alweer onderweg naar huis. Niet zonder eerst een kalender van Obama te hebben opgehaald. Hier, in dit arme deel van Kenia, nemen ze alles aan.

Op de achtergrond is een oudere man het tafereel aan het gadeslaan. Hij noemt zichzelf professor. Hij heeft namelijk les gegeven in de Verenigde Staten en hij heeft deelgenomen aan de verkiezingscampagne van Barack Obama. Malik heeft hem laten overvliegen om zijn politiek adviseur te worden. De professor heeft een uiterst ernstig gezicht, en hij wordt bepaald niet vrolijker van het verloop van deze campagnedag.

Eerste en laatste poging van Malik?

Malik Obama is absoluut niet populair. In de peilingen staat hij ver achter. Het wordt wellicht zijn eerste en laatste poging om gouverneur van deze provincie te worden. En dat heeft hij niet alleen aan zichzelf te danken. Hij is een onafhankelijk kandidaat in een land waar de grote partijen, gebaseerd op de belangrijkste stammen, de politiek beheersen. Zolang dat zo blijft, zal Obama geen gouverneur worden. En misschien moet hij ook zijn spreekstijl wat bijschaven.