Mist der verwarring hangt boven Antwerpse parket

Het lijkt erop dat de Antwerpse procureur Herman Dams dan toch niet persoonlijk tussenbeide is gekomen in de zaak van Jonathan Jacob, die begin 2010 in een politiecel in Mortsel is gestorven. Nochtans bekende hij die tussenkomst eerder deze week en zette hij vervolgens tijdelijk een stap opzij. Maar mogelijk heeft hij zich zelf van zaak vergist. Resultaat: complete verwarring.
BELGA/VERGULT

De zaak-Jonathan Jacob neemt zowat elke dag een nieuwe wending aan. Tot voor kort waren dit de feiten: op 6 januari 2010 stierf de 26-jarige Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel nadat hij hardhandig was aangepakt door een Bijzonder Bijstandsteam (BBT) van de Antwerpse politie.

Dat team was door de lokale politie van Mortsel opgeroepen omdat het parket de opdracht had gegeven Jacob een inspuiting te geven om hem te kalmeren en hem nadien, voor de derde keer die dag, naar een psychiatrisch centrum over te brengen.

"Panorama" zond anderhalve week geleden camerabeelden vanuit de politiecel uit, waarop te zien is hoe Jacob wordt doodgeslagen door het Antwerpse BBT (eerste foto in tekst), en stelde zich in dezelfde reportage ook vragen bij de rol van het parket in de zaak. Na de uitzending ging de bal aan het rollen. In "Terzake" ontkende de Antwerpse procureur Herman Dams (foto bovenaan) eerst nog dat hijzelf persoonlijk tussenbeide was gekomen in de zaak, de politie had alleen contact gehad met zijn substituut.

Tot procureur-generaal Yves Liégeois afgelopen dinsdag plots de pers bijeenriep (tweede foto in tekst) en tot ieders verbazing meldde dat Dams wel degelijk persoonlijk tussenbeide was gekomen. Dams zou drie jaar lang verzwegen hebben dat hij wel degelijk persoonlijk werd opgebeld over de zaak.

Maar is dat wel zo? Volgens de lokale politie van Mortsel is Dams helemaal niet tussenbeide gekomen: "Ik weet zeker dat de procureur ten opzichte van de politie niet is tussenbeide gekomen in de zaak van Jonathan Jacob", liet Johan Wonnink van de politiezone MINOS aan "Het journaal" weten. De voormalige Mortselse burgemeester Ingrid Pira sluit zich daarbij aan. Er is contact geweest met het parket, maar niet met Dams zelf.

Heeft Dams zich vergist?

Maar waarom heeft Dams begin deze week zelf bekend dat hij tussenbeide is gekomen? Mogelijk heeft de procureur zich vergist van zaak. Volgens Pira is er een andere zaak waarin er wel contact is geweest tussen de politie, Dams en enkele burgemeesters. Die zaak liep wel goed af.

"Vreemd genoeg zou dat wel eens kunnen kloppen", legt VRT-journaliste Caroline Van den Berghe, een van de makers van de "Panorama"-reportage, in "Het journaal" uit. "We weten uit goede bron dat Dams twijfelt aan zijn eerdere bekentenissen en denkt dat hij zich van zaak heeft vergist." In dat geval heeft de procureur, die intussen tijdelijk een stap opzijgezet heeft, zichzelf in een lastig parket gewerkt. Er loopt nu een onderzoek over een tussenkomst die hij bekend heeft, maar mogelijk niet gedaan heeft.

Ook al zou hij zich vergist hebben en zou hij niet tussenbeide gekomen zijn, deze nieuwe wending is hoe dan ook "nefast voor zijn geloofwaardigheid", besluit Van den Berghe. "Ofwel klopt het en heeft hij zich vergist. Ofwel klopt het niet en zijn er een aantal mensen die liegen. Maar een procureur die vandaag wit zegt en morgen zwart, heeft een probleem om verder te functioneren."

"Goed dat hij even stap opzijgezet heeft"

Volgens Karel Van Cauwenberghe, voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters, is het dan ook goed dat de procureur van het grootste parket in Vlaanderen even een stap opzijgezet heeft, "in afwachting van het gerechtelijk onderzoek, wat daar ook uitkomt". Dams heeft namelijk een geloofwaardigheid tegenover zijn korps te verdedigen, maar ook tegenover de publieke opinie, benadrukt Van Cauwenberghe.

Het lopend onderzoek tegen Dams door het parket-generaal moet nu uitwijzen of Dams al dan niet is tussenbeide gekomen. De procureur wordt mogelijk volgende week al ondervraagd. Klaart de mist der verwarring boven het Antwerpse parket dan eindelijk op?