NAVO excuseert zich voor dood Afghaanse jongens

De NAVO-troepenmacht in Afghanistan heeft zich verontschuldigd voor de dood van 2 Afghaanse jongens van 7 en 8 jaar oud. De kinderen waren vee aan het hoeden toen ze beschoten werden door Australische soldaten. Die hadden hen aanzien voor taliban-strijders.
2013 Getty Images
ISAF-topman Joseph Dunford

"De kinderen waren vee aan het hoeden in het district Charchino toen ze bij vergissing beschoten werden door een helikopter met Australische soldaten, die reageerden op een aanval van aanhangers van de taliban", zegt Farid Ayel, de woordvoerder van de politie van de provincie Uruzgan. Volgens de provinciegouverneur waren de slachtoffers 7 en 8 jaar oud.

De door de NAVO geleide ISAF-troepenmacht heeft bevestigd dat ze verantwoordelijk is voor de "onbedoelde dood van 2 jonge Afghaanse burgers bij een militaire operatie" op 28 februari. "Ik bied de familie van de gedode jongens mijn persoonlijke verontschuldigingen en medeleven aan", verklaarde ISAF-opperbevelhebber Joseph Dunford. Hij zei ook dat ISAF de "volledige verantwoordelijkheid voor deze tragedie" op zich neemt.

De NAVO benadrukt wel dat ze proberen om burgerslachtoffers zoveel mogelijk te vermijden. Dat onderwerp leidt regelmatig tot wrijvingen tussen de NAVO en de Afghaanse president Hamid Karzai. Ook in Australië zelf leidt het incident tot commotie. Het ministerie van Defensie is er een onderzoek gestart.