Onrust in Egyptische steden blijft voortduren

In de Egyptische havenstad Port Saïd hebben demonstranten een politiecommissariaat in brand gestoken. Ook in de stad Mansoera werd een politiekantoor aangevallen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is net vandaag aangekomen in Caïro om te praten met de regering en de oppositie.
Demonstranten in Port Saïd, een van de steden waar het verzet tegen Mursi het hevigst is.

Zowat 500 manifestanten gooiden stenen en molotovcocktails naar het commissariaat van Port Saïd, in het noordoosten van Egypte, waarop brand ontstond. Vervolgens blokkeerden ze de toegang voor de brandweer, aldus het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. De betogers hadden zich voor het gebouw verzameld na eerdere schermutselingen waarbij twee mannen gewond waren geraakt.

Ook in andere Egyptische steden blijft het onrustig. In Mansoera was een politiekantoor eveneens het doelwit van de volkswoede. In de stad vielen afgelopen nacht nog één dode en tientallen gewonden bij rellen tussen manifestanten en politieagenten. Ook tien agenten zouden verwondingen hebben opgelopen. Volgens lokale media kwam de manifestant om het leven nadat hij was overreden door een politievoertuig.

In Egypte, dat in een ernstige politieke crisis zit, wordt al maanden geprotesteerd tegen het beleid van president Mohammed Mursi. De manifestanten beschuldigen Mursi ervan alle macht naar zich toe te trekken en ze verwijten hem dat hij er niet in slaagt om de economische en sociale problemen op te lossen. Sinds begin dit jaar zijn bij de onlusten al zeker 70 mensen om het leven gekomen.

Kerry moet impasse doorbreken

Net vandaag is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aangekomen in de hoofdstad Caïro voor een bezoek aan het land. Hij gaat er spreken met verantwoordelijken van de regering, het leger en de oppositie. Het is Kerry's eerste buitenlandse opdracht sinds hij begin februari Hillary Clinton opvolgde.

Kerry zal de oppositiepartijen ervan proberen te overtuigen om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen, die eind april van start gaan. Verschillende partijen hebben immers al aangekondigd dat ze de verkiezingen zullen boycotten omdat er volgens hen geen garanties zijn dat ze transparant en eerlijk zullen verlopen.