Peter Gabriel wil via internet met dieren communiceren

Peter Gabriel wil het internet gebruiken om met dieren te communiceren. De Britse zanger heeft zijn project voorgesteld op de TED-conferentie in Californië. Enkele wetenschappers zijn bereid om op zoek te gaan naar auditieve of visuele interfaces die dit mogelijk zouden kunnen maken.
AP2012

"Het internet is misschien wel het meest ongelofelijke instrument dat de mens heeft uitgevonden. Wat zou er gebeuren indien we nieuwe auditieve of visuele interfaces zouden vinden die het mogelijk maken om te communiceren met de opmerkelijke wezens waarmee we deze planeet delen", vraagt Gabriel zich af.

Gabriel vond voor zijn initiatief steun bij internetpionier Vint Cerf en Diana Reiss, een psychologe die gespecialiseerd is in de intelligentie van dolfijnen.

Een video van Gabriel die muziek maakt met een bonobo die een keyboard bespeelt, kon ook professor Neil Gershenfeld van de Massachusetts Institute of Technology overtuigen. Volgens Gershenfeld zou het een vergissing zijn om het internet af te schermen voor andere levende wezens op aarde. "Andere soorten met gevoelens zouden ook mee op het netwerk aangesloten moeten worden". Het eerste geld van het project wordt besteed aan de ontwikkeling van een aanraakscherm dat dolfijnen kunnen gebruiken om online te gaan.

Gabriel maakte deel uit van Genesis. Hij schreef hits als "Sledgehammer" en "Solsbury Hill".