Regering bindt strijd aan met buitenlandse spaarverzekering

Wie zijn geld belegd heeft in buitenlandse spaar- en beleggingsverzekeringen zal dat vanaf dit jaar moeten aangeven bij de belastingen. Dat schrijft De Standaard. Na de opheffing van het bankgeheim in 2011 hebben veel spaarders hun geld naar zulke producten in Luxemburg overgeplaatst, in de hoop zo geen belastingen te moeten betalen.

Dat achterpoortje is nu gesloten. Dit jaar al komt er op het aanslagbiljet een extra luik waarop ook buitenlandse spaarverzekeringen moeten worden aangegeven. 

De regering wil de buitenlandse spaarverzekering gelijkstellen "met ernstige en georganiseerde fraude".

De aangifteplicht zou een psychologisch effect hebben. "Er is onrust", zegt Gerd Goyvaerts, fiscalist bij Tiberghien, in de krant. "Ik krijg zelfs vragen van mensen die perfect in orde zijn met de wet en toch denken dat ze straks beboet dreigen te worden."