Verguisde Medellin is nu de "stad van het jaar"

Medellin, in Colombia, is door de non-profitorganisatie Urban Land Institute (ULI) uitgeroepen tot de meest innovatieve stad ter wereld. De stad, die vooral bekend is door het gelijknamige drugskartel, werd verkozen boven Tel Aviv en New York.

De top 3 was eerder al gekozen uit een kandidatenlijst van 200 steden door een internationale jury van deskundigen in grootstedelijk beleid. Vervolgens kon iedereen via een internetpoll zijn favoriet kiezen om "Stad van het Jaar" te worden en daarbij is uiteindelijk Medellin als winnaar uit de bus gekomen.

Volgens de organisatie is Medellin erin geslaagd om de mobiliteit van de inwoners in de arme buitenwijken enorm op te trekken. Zo werden er kabelbanen en roltrappen aangelegd om verbindingen met het stadscentrum mogelijk te maken (zie foto's onderaan). Bovendien werden er ook fraai vormgegeven bibliotheken, scholen en sportzalen opgericht.

Medellin verdient de eer volgens het ULI ook voor zijn engagement om de CO2-uitstoot drastisch te reduceren en voor de inspanningen om het geweld in te perken. Tussen 1991 en 2012 is het aantal moorden met 80 procent gedaald. Al is het drugsgeweld zeker nog niet helemaal iets van het verleden. In december vorig jaar kwamen bij een afrekening nog 9 mensen om het leven.

De burgemeester van Medellin Anibal Gaviria is tevreden met de prijs. "Dit is een reden tot vreugde voor alle 2,5 miljoen inwoners van onze stad", reageert hij. Zo'n 20 jaar geleden gold Medellin nog als een van de meest gevaarlijke steden ter wereld. De beruchte drugsbaron Pablo Escobar, die in 1993 doodgeschoten werd, gebruikte de stad als zijn uitvalsbasis. "Weinig steden hebben een dergelijke metamorfose ondergaan als Medellin", zegt het ULI nu.