"42.000 concentratiekampen en ghetto's in Europa"

De omvang van de Holocaust is nog veel groter dan tot nu werd aangenomen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Holocaust Memorial Museum in Washington dat 13 jaar in beslag nam. In totaal waren er in Europa tussen 1933 en 1945 42.000 concentratiekampen en ghetto's.
2008 AP

"De aantallen zijn zoveel hoger dan we aanvankelijk dachten", zegt Hartmut Berghoff van de German Historical Institute in Washington. "We wisten al hoe gruwelijk het leven in de kampen en de ghetto's was, maar de aantallen zijn niet te bevatten."

Auschwitz (foto boven) is het grote symbool geworden van de naziterreur. En ook het jodenghetto in Warschau is erg bekend. Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat er een heel netwerk van ghetto's en kampen was. De onderzoekers Geoffrey Megargee en Martin Dean schatten dat tussen 15 en 20 miljoen mensen stierven of opgesloten werden. Ze hebben alle plekken opgelijst. Het Holocaust Museum heeft nu de eerste twee delen van de encyclopedie gepubliceerd. Tegen 2025 komen er nog vijf delen uit.

In totaal wordt er geschreven over 30.000 werkkampen, 1.150 joodse ghetto's, 980 concentratiekampen, 1.000 kampen met oorlogsgevangenen, 500 bordelen met seksslavinnen en duizenden andere kampen waar mensen gedood werden. "Overal in Duitsland stootte je op dit soort kampen", zegt Martin Dean.