"Britse regering is naïef, verward en onrealistisch"

De Syrische president Bashar al-Assad heeft in een zeldzaam interview met de Britse zondagskrant The Sunday Times de Britse regering ervan beschuldigd "terroristen" in zijn land te bewapenen. Assad noemde Londen "naïef, verward en onrealistisch".

Volgens de Syrische president zal de regering van premier David Cameron het conflict in zijn land nog verergeren door wapens te leveren aan de rebellen, die hij consequent "terroristen" noemt.

"Hoe kan men verwachten dat het geweld vermindert terwijl men militair materiaal naar de terroristen stuurt en niet probeert de dialoog tussen de Syriërs op gang te brengen", vraagt Assad zich af. De Britse regering heeft altijd ontkend dat ze de rebellen bewapent.

"Om eerlijk te zijn, Groot-Brittannië heeft een niet-constructieve rol gespeeld in meerdere kwesties sinds decennia, sommigen zullen zeggen sinds eeuwen. Ik spreek over de perceptie die leeft in onze regio", vervolgt de Syrische president. "Het probleem met de regering is dat de holle en onvolwassen retoriek die traditie van agressieve hegemonie onderstreept."

Assad liet in het interview ook verstaan dat hij in geen geval zal aftreden. Bij de oorlog in Syrië zijn de voorbije twee jaar al zo'n 70.000 mensen omgekomen.

Rebellen nemen politieschool nabij Aleppo in

In Syrië zelf hebben rebellen na zware gevechten grote delen van een politieschool nabij Aleppo ingenomen. Volgens de in Groot-Brittannië gevestigde mensenrechtenorganisatie Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) zijn de voorbije week bij de gevechten in totaal zo'n 200 rebellen en regeringssoldaten omgekomen.

Vandaag alleen al zouden minstens 34 regeringssoldaten gesneuveld zijn. De cijfers zijn nog niet bevestigd door andere bronnen. De SOHR is een van de belangrijkste organisaties die de gevechten en slachtoffers in het conflict in kaart brengt. De ngo noemt zichzelf onpartijdig, maar de informatie die ze verstrekt, kan niet altijd bevestigd worden.

Gisteren liet het Syrische leger nog weten dat het de controle had overgenomen over een aantal dorpen op een belangrijke weg van Hama naar Aleppo en de veiligheid van de luchthaven van Aleppo opnieuw verzekerd had.