"De Gucht en Di Rupo praten naast elkaar"

"De Gucht en Di Rupo praten naast elkaar in de discussie over industrieel beleid." Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) na de kritiek van Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht op de verklaring van premier Elio Di Rupo (PS) als zou Europa geen samenhangend industrieel beleid voeren.

Premier Di Rupo (1e kleine foto) uitte eerder deze week kritiek op Europa naar aanleiding van de ontslagen bij het bedrijf Caterpillar in Gosselies. De premier reageerde verontwaardigd en richtte zijn pijlen op Europa, dat volgens hem geen samenhangend industrieel beleid heeft.

Maar Europees commissaris De Gucht (onderste foto) vindt die kritiek op Europa al te gemakkelijk. "De heropleving van de industrie moet uitgaan van onderzoek en ontwikkeling en de creatie van nieuwe producten die men op de markt brengt, ook in België", zegt De Gucht. "Men zou zich daar beter mee bezighouden dan constant bezig te zijn over institutionele problemen."

In een reactie laat minister-president Peeters weten dat beide excellenties wat hem betreft elkaar niet begrijpen. "Ze praten naast elkaar", klinkt het. Peeters wijst op het bestaan van Horizon 2020, het Europese kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling. Het nieuwe industrieel beleid van de EU is wel degelijk samenhangend, "alleen mag de uitvoering sneller", zegt Peeters. "De Europese Commissie en eurocommissaris De Gucht hebben dus nog wel wat werk op de plank."

Ondertussen loopt Vlaanderen voorop op dat Europese plan, maakt Peeters aan De Gucht duidelijk. Het heeft "als een van de eersten de analyse gemaakt van onze eigen sterktes, in functie van wat de wereld nodig heeft: duurzaamheid, oplossingen voor de vergrijzing, slimme mobiliteit..."

"Vlaanderen doet grote investeringen om via zijn Nieuw Industrieel Beleid bedrijven en kmo's te helpen bij de transformatie van hun activiteiten. Maar binnen de federale regering", besluit Peeters, "is blijkbaar niet iedereen doordrongen van de cruciale omwenteling die we absoluut mogelijk moeten maken". Hij laakt dat "sommigen" vasthouden aan de oude industrie.