"Geheime boodschappen in keverplafond"

"In het keverplafond in het koninklijk paleis in Brussel heb ik enkele geheime boodschappen verstopt, een verwijzing naar het koloniale verleden van België." Dat heeft kunstenaar Jan Fabre gezegd in het VTM-programma Royalty.
BELGA/POOL LEBRUN

In opdracht van koningin Paola versierde Fabre (foto) in 2002 het plafond en de luchter van de grote spiegelzaal van het paleis met anderhalf miljoen groen-blauwe schilden van Thaise kevers (foto). Ergens in het plafond is ook de letter "P" verwerkt, een verwijzing naar de opdrachtgeefster, koningin Paola.

Maar nu beweert Fabre dat hij er ook andere, geheime boodschappen heeft in verwerkt. "Als je rondloopt, kan je giraffepoten zien, afgesneden vissenvleugels en doodshoofden", aldus Fabre. "Het was een kritische verwijzing naar het koloniale verleden van België."

De patronen op een foto aanwijzen, kon Fabre weliswaar niet. "Het is onmogelijk om dat zo te registreren, maar als je rondwandelt, kan je het zien."