"Mijn seksueel gedrag voldeed niet aan de standaard"

De Britse kardinaal Keith O'Brien, die maandag zijn ontslag als aartsbisschop bekendmaakte, heeft toegegeven dat hij ongepast "seksueel gedrag" heeft gesteld. Hij heeft vergiffenis gevraagd voor zijn daden, zo meldt de Britse omroep BBC.
The Associated Press2013

O'Brien diende zijn ontslag als aartsbisschop van St.Andrews en Edinburgh in nadat drie priesters en één voormalige priester in Schotland hem hadden beschuldigd van "ongepast gedrag". De feiten gingen terug tot dertig jaar geleden.

"De voorbije dagen zijn verschillende beschuldigingen tegen mij openbaar gemaakt", luidt het nu in een mededeling van de kardinaal. "Aanvankelijk heb ik ze (de beschuldigingen, nvdr.) bestreden wegens de anonieme en onnauwkeurige aard ervan. Maar ik wil deze gelegenheid benutten om toe te geven dat er momenten geweest zijn waarop mijn seksueel gedrag niet voldeed aan de standaard die van me verwacht wordt als priester, aartsbisschop en kardinaal."

"Aan hen die ik kwaad heb gedaan, bied ik mijn verontschuldigingen aan en vraag ik vergiffenis. Ik vraag ook vergiffenis aan de katholieke kerk en aan de mensen van Schotland", luidt het nog.