Als een leuke jurk boven zichzelf uitstijgt

Zeg nooit: "Het zijn maar kleren." Want het ene kledingstuk, hoe beperkt ook in stof, is het andere niet. En net zoals er belangrijke presidenten zijn, of belangrijke natuurkundigen, zo zijn er natuurlijk ook belangrijke kledingstukken, niet het minst "groter dan zichzelf" geworden door degene die ze droegen. En dus hebben zelfs een aantal opmerkelijke feestjurken een plaats in de "encyclopedie voor iedereen", beter bekend als Wikipedia, verdiend. Wij selecteerden voor u vijf opmerkelijke Wikipedia-jurken.
AP2000

De excentrieke IJslandse zangeres Björk verscheen in 2001 op de rode loper van de Oscaruitreiking in een witte "zwanenjurk". De hals van de zwaan hing rond de nek van Björk en zijn hoofd en bek bedekten een van haar borsten. Om het ontwerp van de Macedonische ontwerper Marjan Pejoski te accentueren, imiteerde de zangeres zelfs het leggen van een ei. Maar niet iedereen was overtuigd. De Canadese modecriticus Steven Cojocaru had het over "een van de stomste dingen die ik ooit gezien heb".

1999 AP

"Zij is een van de weinige artiesten die dit materiaal kan doen rocken. Maar deze jurk ligt als gegoten op haar vormen en toont hetgeen ze heeft op al de juiste manieren." Lifestylemagazine Cosmopolitan kon duidelijk niet genoeg krijgen van de witte satijnen jurk die Angelina Jolie in 2004 bij de Oscaruitreiking droeg. Ontwerper Marc Bouwer omschreef deze jurk nadien als "de meest memorabele jurk die ik ooit ontworpen heb. Toen ik haar op die rode loper zag, was dat een buitenlichamelijke ervaring voor mij. Het was pas door deze jurk waardoor ik de volle aandacht op mij gericht kreeg."

AP2004

Toen Jennifer Lopez nog gewoon een Amerikaanse hitzangeres was -en geen aanstellerige diva met bloot been, zoals tijdens de afgelopen Grammy’s bleek-, verbaasde ze vriend en vijand met een jurk die weinig aan de verbeelding overliet. In 2000 verscheen ze op de Grammy’s in een groene zijden jurk van Donatella Versace met een decolleté tot onder haar navel. J.Lo deed achteraf verbaasd over de aandacht van de jurk: "Het was simpelweg een leuke jurk". Volgens een poll in Daily Telegraph behoort de jurk nochtans tot de top 5 van "iconische jurken aller tijden".

AP2000

Een zeemeerminachtige jurk, maar dan afgewerkt met juwelen die het geheel een ruw kantje geven. Zo werd deze jurk van ontwerper Giorgio Armani het best omschreven. En het was Anne Hathaway die er uitgebreid mee schitterde op de rode loper van de Oscaruitreiking in 2009. Haar nominatie voor "Rachel getting married" leverde geen prijs op -Kate Winslet ging met die eer lopen in de categorie "Beste actrice"-, maar dat ze die avond "the best dressed" was, daar was vrijwel iedereen het over eens.

AP2009

"Dit is een jurk die je ofwel haat, ofwel ben je er helemaal weg van." Reden van de twijfel was zeker en vast de overdaad aan pluimen op de rok, maar de elegante manier waarop Penélope Cruz dit Versace-ontwerp tijdens de Oscaruitreiking in 2007 droeg, deed de meesten in het kamp van de bewonderaars terechtkomen. Volgens de modewebsite In Style accentueerde de jurk de huid van Cruz op een perfecte manier, terwijl haar silhouet er tegelijkertijd zacht en romantisch door gemaakt werd. Het werd voor Cruz een van de vele "Most Memorable Red-Carpet Moments".

AP2007

lees ook