De Gucht: "Di Rupo gebruikt Europa als zondebok"

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht vindt de kritiek van premier Elio Di Rupo (PS) dat Europa geen samenhangend industrieel beleid heeft te gemakkelijk. Ons land zou beter meer inzetten op onderzoek en innovatie om tot nieuwe groei te komen, vindt De Gucht.

Premier Di Rupo uitte eerder deze week kritiek op Europa naar aanleiding van de ontslagen bij het bedrijf Caterpillar in Gosselies. De directie wil daar 1.400 banen schrappen. De Waalse politici reageerden unaniem zeer verontwaardigd. De premier zelf richtte zijn pijlen op Europa, dat volgens hem geen samenhangend industrieel beleid heeft.

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht vindt die kritiek te gemakkelijk: "Ik begrijp dat premier Di Rupo emotioneel reageert omdat het natuurlijk een sociaal drama in zijn achtertuin is, dat is nogal evident. Maar het is natuurlijk iets te gemakkelijk om Europa als zondebok te gebruiken", reageert De Gucht vanuit de Verenigde Staten.

De Gucht vindt dat ons land beter wat meer energie steekt in onderzoek en innovatie: "De heropleving van de Europese industrie en van de Belgische industrie zal moeten uitgaan van onderzoek en ontwikkeling en nieuwe producten die men op de markt brengt, ook in België. Men zou zich daar beter mee bezighouden dan constant bezig te zijn over institutionele problemen."

De Gucht is momenteel in de Verenigde Staten, waar hij onder meer een toespraak hield aan de universiteit van Harvard over het aangekondigde vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten. Volgens De Gucht is dat akkoord het minst dure relanceplan om de crisis aan te pakken.