Franse militair gesneuveld in Mali

In Mali is dit weekend een derde Franse soldaat om het leven gekomen. Dat heeft Parijs vanmorgen bekendgemaakt. De militair overleed bij gevechten in het noorden van het land. Frankrijk voert in Mali een militaire interventie uit tegen de gewapende islamistische groeperingen.
4.000 Fransen nemen deel aan de interventie in Mali.

"De president van de Republiek heeft met grote droefheid vernomen dat gisteravond bij gevechten in het noorden van Mali een soldaat om het leven is gekomen", zo luidt het. "Het staatshoofd betuigt zijn diepste respect voor het offer van de jonge soldaat." De gesneuvelde militair maakte deel uit van de parachutisten en was 26 jaar.

De eenheid waarvan de parachutist deel uitmaakte, voerde een aanval uit op vijandelijke posities in het massief van Ifoghas, een bergachtig gebied in het noorden van Mali, dicht bij de grens met Algerije. Het zou volgens Franse militaire bronnen gaan om de zwaarste gevechten tot nu toe. Daarbij zijn ook minstens 15 islamistische strijders omgekomen.

Op 11 januari startte Frankrijk met een militaire interventie tegen de gewapende islamistische groeperingen in het noorden van Mali. Bijna 4.000 Franse soldaten nemen deel aan de operatie. Het aantal Franse doden staat nu op 3. Meteen na de start van de operatie sneuvelde een Franse helikopterpiloot, vorige maand kwam een Frans-Belgische soldaat om die meevocht in het Franse Vreemdelingenlegioen.

De islamistische strijders hebben zich teruggetrokken in het bergachtige gebied nabij de grens met Algerije nadat ze door Franse en Tsjadische troepen verdreven werden uit hun machtscentra, waarvan de steden Gao en Kidal de voornaamste waren. Van daaruit proberen de strijders terug te slaan. De gevechten gaan intussen onverminderd voort. Franse militairen melden dat er vandaag al minstens 50 islamisten om het leven gekomen zijn bij gevechten ten noorden van Gao.