Kiezer Brugelette herschudt wat de kaarten

De inwoners van Brugelette, in de provincie Henegouwen, zijn vandaag opnieuw naar de stembus getrokken. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 waren namelijk ongeldig verklaard door de Raad van State. De lijst LM-CDH-PS heeft er nu een absolute meerderheid behaald, Ginette Renard, door wiens toedoen er nieuwe verkiezingen kwamen, wist deze keer wel een zetel te bemachtigen.

De politica Ginette Renard, die met haar eigen lijst aan de verkiezingen had deelgenomen, had een klacht ingediend omdat de manier van stemmen verwarrend zou zijn geweest voor haar aanhangers. Op haar lijst kon enkel een lijststem worden uitgebracht. De kandidate in kwestie kwam uiteindelijk 49 stemmen te kort om verkozen te worden.

Maar ook de verkiezingen van vandaag leken eerst in het honderd te lopen. Eén stembureau opende met vertraging omdat er elektriciteitskabels en een elektriciteitskast waren gestolen. Aftredend burgemeester André Desmarlières (PS) vermoedt dat er koperdieven aan het werk zijn geweest.

De nieuwe verkiezingen hebben wel een en ander veranderd. Zo wist Ginette Renard deze keer met haar eenmanslijst 311 kiezers te overtuigen voor haar te stemmen, zowat een verdubbeling van het aantal stemmen in oktober. Deze keer verovert ze dus wel een zetel.

De lijst LM-CDH-PS haalt een absolute meerderheid. Deze lijst, die werd aangevoerd door Desmarlières, wist 8 van de 13 zetels binnen te rijven en doet het daarmee iets beter dan bij de verkiezingen van 14 oktober 2012. De liberale lijst MCB van Claude Fortez behaalt 3 zetels, Ecolo 1. De nieuwe gemeenteraad van Brugelette zal op 22 april geïnstalleerd worden.