Moet symbool Koude Oorlog wijken voor stadsproject?

Zo'n 6.000 mensen hebben in de Duitse hoofdstad Berlijn geprotesteerd tegen de afbraak van een stuk van de Berlijnse Muur. Een deel van de overblijfselen van het historische bouwwerk - het symbool bij uitstek van de Koude Oorlog - dreigt immers te verdwijnen voor een nieuw stadsproject.

De betogers verzamelden zich  aan het deel van de Muur dat met afbraak bedreigd is. Het gaat om een stuk van de 1,3 kilometer lange East Side Gallery, die met kunstwerken beschilderd is en daarmee een van de langste openluchtgalerijen ter wereld vormt.

Een deel van die nochtans beschermde East Side Gallery moet, volgens plannen die vorige week door de stad werden bekendgemaakt, wijken voor de aanleg van een park en een brug. Tegenstanders houden evenwel vol dat de muur moet verdwijnen om de bouw van een luxueus appartementsgebouw te vereenvoudigen.

Bijna een kwarteeuw na de betogingen vóór de val van de Berlijnse Muur, probeerden manifestanten via het maken van muziek en het houden van toespraken om de afbraak van een deel van het bouwwerk te vermijden. Volgens de politie verliep hun protestactie zonder incidenten.