Nieuw proces Moebarak volgende maand

Het nieuwe proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak gaat van start op 13 april. Dat heeft het officiële persagentschap Mena bekendgemaakt. Moebarak moet dan opnieuw terechtstaan voor het neerslaan van de volksopstand tegen zijn regime twee jaar geleden.

Moebarak was tijdens een eerste proces in juni vorig jaar al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij het onderdrukken van het volksprotest. Daarbij werden meer 800 betogers gedood en raakten meer dan 6.000 mensen gewond.

Een Egyptische rechtbank besliste in januari dat het proces tegen Moebarak, zijn voormalige minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adli en zes verantwoordelijken van de veiligheidsdiensten moet worden overgedaan. Volgens de rechtbank waren er geen inhoudelijke fouten gemaakt, maar werd de beslissing genomen op basis van "procedurele gronden."

Moebarak (84) verblijft in een militair ziekenhuis. Er lopen nog andere rechtszaken tegen hem.