Olli Rehn waarschuwt voor exit Cyprus uit eurozone

Elke lidstaat van de eurozone is belangrijk voor de integriteit van het blok. Mocht Cyprus op een wanordelijke manier failliet gaan, is de kans dan ook zeer groot dat het de eurozone zou moeten verlaten. Europees commissaris Olli Rehn (foto) gaf hiermee een schot voor de boeg van de eurolanden.

Morgen houdt de Eurogroep haar maandelijkse vergadering. Daarin zitten de ministers van Financiën van de 17 landen van de eurozone. Ze zullen onder meer over Cyprus spreken, waarmee de onderhandelingen over een "bailout" nog steeds niet afgerond zijn.

In een interview met het Duitse blad Der Spiegel zegt Olli Rehn dat Cyprus van levensbelang is voor het overleven van de eurozone. "Zelfs als je uit een grote EU-lidstaat komt, zou je moeten beseffen dat elk euroland systemisch belangrijk is", zegt hij. Dat is duidelijke kritiek aan het adres van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die zich al openlijk afvroeg of de redding van Cyprus wel nodig is.

Over de deal waarover met Cyprus onderhandeld wordt, zegt Rehn dat het niet de bedoeling is dat de gewone spaarders bij de Cypriotische banken schade ondervinden. Het is net de financiële sector die door de Griekse schuldencrisis in zwaar weer verkeert.

Voor zijn eigen staatsfinanciën en zijn banken zou Cyprus een noodlening van om en bij de 17 miljard euro nodig hebben.