Zwitsers voor beperking bonussen topmanagers

67,9 procent van de Zwitsers heeft vandaag in een referendum gestemd voor het aan banden leggen van "buitensporige vergoedingen" voor topmanagers van beursgenoteerde bedrijven.

Het voorstel van de onafhankelijke afgevaardigde Thomas Minder (foto) wilde "limieten vastleggen voor beursgenoteerde ondernemingen opdat die niet langer buitensporige vergoedingen zouden kunnen toekennen aan hun hogere kaderleden".

Zo zal het mandaat van de leden van de raad van bestuur beperkt worden tot een jaar en zullen bepaalde vergoedingen (zoals de vertrekvergoedingen of "gouden parachutes") verboden worden. De vergoedingen van de topmanagers zullen ook elk jaar moeten worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een celstraf tot drie jaar en een hoge boete.

Onder meer het economisch verbond Economiesuisse had met een miljoenencampagne strijd geleverd tegen het voorstel. Ze waarschuwt voor de nadelige gevolgen voor de internationale concurrentiepositie van in Zwitserland gevestigde concerns.

Het voorstel-Minder is het resultaat van een volksinitiatief, waarbij Zwitserse burgers een voorstel tot wetswijziging kunnen indienen als ze voldoende steun verzamelen. Zowat 100.000 Zwitsers ondertekenden dit initiatief.

Meest gelezen