20 jaar gevorderd voor trio dat bejaarden overviel

Drie mannen tussen 19 en 33 jaar die in augustus en september 2012 op een brutale wijze een tiental Gentse bejaarden overvielen, riskeren twintig jaar opsluiting. Het parket van Gent sprak over feiten met een "verregaande brutaliteit en lafheid" en wees erop dat de mannen tijdens het onderzoek geen schuldbesef en een "absoluut gebrek aan normbesef" vertoonden.

In het rekwisitoor van ruim één uur schetste subsituut-procureur An Schoonjans hoe de mannen een reeks "home invasions" pleegden in Gent en één in Merelbeke. "Hun slachtoffers waren hoogbejaarde, alleenstaande of alleenwonende vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar", aldus Schoonjans. "Het oudste slachtoffer was net 100 geworden."

Nadat ze een voorverkenning hielden, belden de mannen meestal rond het middaguur aan bij de bejaarden. "Ze duwden hen naar binnen, snoerden hen de mond, gooiden hen op de grond of in een zetel en rukten ringen van vingers en kettingen van het lijf. Terwijl één van de verdachten het slachtoffer in bedwang hield, doorzochten de andere verdachten de woning op zoek naar geld en juwelen." De overvallers pleegden de feiten met tussenpozen van enkele dagen tot maximaal een week, eenmaal sloegen ze twee keer op één dag toe.

Het parket vorderde voor de drie elk twintig jaar cel en een ontzetting uit de rechten. Een 28-jarige vrouw riskeert 37 maanden voor heling, een vijfde man een celstraf voor een inbraak. De uitspraak volgt op 18 maart.