"China is 's werelds grootste olie-importeur"

China heeft de Verenigde Staten ingehaald als grootste olie-importeur ter wereld. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van voorlopige importcijfers over december.

De Verenigde Staten waren sinds halverwege de jaren 70 de grootste olie-importeur, maar door de toenemende eigen olieproductie daalt de vraag naar geïmporteerde olie in 's werelds grootste economie.

In december zou de Amerikaanse olie-import zijn gedaald tot 5,98 miljoen vaten per dag, het laagste niveau sinds februari 1992. In China steeg de import in dezelfde periode tot 6,12 miljoen vaten per dag. In januari zouden de VS China weer kunnen inhalen, omdat de Amerikaanse importen traditioneel opleven in januari. Als dat gebeurt, verwachten analisten dat de VS later dit jaar of begin 2014 weer terugvalt naar de tweede positie.