"Door Heidi Klum-grap denkt men na over Holocaust"

Afgelopen week werden de jurken van de vrouwelijke gasten op de Oscaruitreiking en de feestjes daarna uitgebreid besproken op de diverse media. Zo ook op de Amerikaanse tv-zender E!, waar comédienne Joan Rivers onder meer de nogal opzichtige jurk van fotomodel Heidi Klum mocht becommentariëren.
Invision2013

"Raad eens wie er opnieuw single is?", begon Rivers te grappen, "De laatste keer dat een Duitse er zo heet uitzag, was toen ze Joden in ovens duwden." Terwijl de 79-jarige comédienne haar uitspraak met een bulderlach ondersteunde, bleek het publiek duidelijk minder geamuseerd. Al bleef ook daar het gelach overheersen.

Diverse Joodse organisaties eisten onmiddellijk excuses voor deze "vulgaire en afgrijselijke grap". Maar daar weigerde Rivers (zie kleine foto) op in te gaan. In het CNN-praatprogramma "Showbizz tonight" gaf Rivers toe op de hoogte te zijn van de controverse: "Maar op de eerste plaats vertelde ik een grap. Oké, het gaat over de Holocaust, maar dit is de manier waarop ik mensen daaraan wil herinneren. Ik doe dat via mijn humor."

"Mijn echtgenoot heeft zijn hele familie in die Holocaust verloren. Dat is een feit. Ach, jullie generatie weet zelfs niet meer waarover ik praat. Door er een grap over te maken, krijg je jonge mensen ertoe om erover na te denken en te praten. Voor Heidi was het geen probleem, en voor mij ook niet."

"Waarom zou ik me moeten verontschuldigen? Zou je je niet beter ongerust maken over Mel Gibson (die zou gezegd hebben dat Joden verantwoordelijk zijn voor alle oorlogen in de wereld, nvdr), of over al die antisemitisten, en er niet zo maar iemand uitnemen wiens familie het niet overleefd heeft."

"Dankzij humor maken we ons leven draaglijk. Wanneer je met iets kan lachen, dan kan je het ook aanpakken", besloot Rivers, die onder meer te zien was in de bioscoopfilms "The Muppets take Manhattan" en "Serial mom".

Invision2013

lees ook