"Tekort van 150 plaatsen dreigt in Gentse peuterklassen"

In Gent dreigt een tekort van 150 plaatsen in de peuterklassen vanaf 2013-2014. Zeven op de tien Gentse instappertjes kunnen wel naar hun eerste school van voorkeur. Dat blijkt uit cijfers van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Gent en het kabinet van de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen), na afloop van de aanmeldingsperiode.

Van de 93 aangemelde kinderen die geen ticket kregen, minder dan de helft van vorig jaar, hadden de meeste ouders maar één tot drie voorkeursscholen aangeduid, wat enkel maar de kansen verhoogt op geen ticket.

Na afloop van de aanmeldingsperiode blijkt in twee op de drie kleuterscholen geen plaats meer te zijn voor instappertjes. Bij 12 procent is het aantal nog vrije plaatsen erg beperkt (1 tot 5).

In het Gentse basisonderwijs zijn nog bijna 400 plaatsen beschikbaar voor kinderen geboren in 2011, maar die moeten nog verdeeld worden onder de 93 kinderen zonder ticket en de 500 die nog niet aangemeld zijn.

Hoewel Gent erin geslaagd is meer mensen te laten aanmelden en hoewel het aantal mensen zonder ticket lager is dan vorig jaar, blijft schepen Decruynaere met een "wrang" gevoel achter. "De capaciteit is onvoldoende om alle ouders de kans te geven hun kind in Gent school te laten volgen. Ouders reageren ontgoocheld. Ik begrijp het onbegrip van sommige ouders zeer goed", zegt de politica. "Het sterkt me in mijn pleidooi naar de Vlaamse regering toe, om hiervoor meer geld vrij te maken."