Beleggers laten de staatsbon links liggen

De recente uitgifte van nieuwe staatsbons heeft de schatkist erg weinig opgebracht. Het ging om het laagste bedrag ooit. Toch blijft de overheid op koers voor de financiering van de schulden voor dit jaar.

Volgens het Agentschap van de Schuld is de vandaag afgesloten staatsbon goed voor 12,7 miljoen euro. Dat is de laagste opbrengst ooit door de uitgifte van een staatsbon.

Uiteraard speelt de lage rente een rol. Op vijf jaar bedroeg die 1%, op acht jaar was dat 1,85%. Slechts 600 beleggers voelden zich geroepen om daarop in te tekenen. Het was ooit anders: eind 2011 bracht de uitgifte van de (veel duurdere) "Leterme-bon" 5,72 miljard euro op, een record in de hogere richting.

Toch maakt het Agentschap voor de Schuld zich geen zorgen. Zo vindt het de staatsbon nog altijd een interessant beleggingsproduct. Bovendien is in de eerste twee maanden van dit jaar al een kwart opgehaald van de 40 miljard euro die het agentschap in de schatkist wil brengen.

Dat komt echter vooral door de OLO's, de lineaire staatsobligaties voor institutionele beleggers en grote bedrijven. Die gaan nog altijd goed van de hand, zo blijkt.