De banken lenen minder aan de bedrijven

De banksector in ons land geeft toe dat er de laatste tijd minder leningen worden toegestaan aan de ondernemingen. Vooral voor kleinere bedrijven zouden er meer aanvragen voor een krediet geweigerd worden.

De ondernemingen klagen er al langer over dat ze minder kredieten toegezegd krijgen, maar nu wordt dat nieuws bevestigd door Febelfin, de koepel van de banksector in ons land.

Volgens Febelfin komt dat omdat de financiële structuur van veel ondernemingen door de crisis verslechterd is en daardoor hebben die bedrijven meer risico op wanbetaling. Vooral de kredietaanvragen van kleinere ondernemingen zouden meer geweigerd worden.

Toch zeggen de banken dat nog altijd elke euro extra spaargeld via leningen in de economie terechtkomt. Febelfin zegt dat het samen met de overheid wil werken aan een ander systeem van financiering. Daarbij zouden leningen op lange termijn deels gewaarborgd moeten worden door de overheid of via een manier waarop privé-investeerders in zouden kunnen beleggen.

"Rendabiliteit van banken moet hoger"

Nog volgens Febelfin staat de rendabiliteit van onze banken nog steeds onder druk en moet die dringend hoger. In de eerste negen maanden van vorig jaar lag die rendabiliteit op 4,5% terwijl die het afgelopen decennium boven de 10% lag.

Volgens Febelfin is dat te wijten aan de gestegen lasten en operationele kosten van de banken -onder meer vanwege de toenemende regelgeving- en is ook de economische context niet gunstig.

"Als die rendabiliteit niet hoog genoeg is, rijst een probleem", aldus Febelfin. De federatie hoopt niet meteen op een terugkeer naar een percentage van twee cijfers, maar mikt eerder een redabiliteit van 7 tot 8%.