De Gelder heeft nu toch geen bezwaar tegen portret

Dag 7 van het proces-De Gelder is vanmorgen gestart met de vraag van de voorzitter van het hof van assisen aan Kim De Gelder of hij herkenbaar mag worden in beeld gebracht. Vrijdagavond had voorzitter Koen Defoort hem de vraag al eens gesteld. Hij had toen positief geantwoord, om dat antwoord een half uur later weer in te trekken. Maar nu mag het dus toch.

Kim De Gelder heeft er uiteindelijk geen probleem meer mee dat hij herkenbaar in beeld wordt gebracht, al had dat wel wat voeten in de aarde. Voorafgaand aan het proces had De Gelder te kennen gegeven dat hij niet herkenbaar in beeld wou worden gebracht.

Daarom verschenen er enkel tekeningen van hem in de pers, of foto's waarop zijn gezicht gerasterd werd. Vrijdagavond, aan het einde van de zitting, zei De Gelder plots geen probleem meer te hebben met herkenbare beelden. "Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit", klonk het toen.

Zijn advocaat Jaak Haentjens reageerde daarop dat het "zijn keuze" was. Nog geen half uur later kwam De Gelder terug op zijn beslissing, maar nu is het duidelijk dat hij wel herkenbaar in beeld gebracht wil en mag worden.

Vanmorgen zei de beschuldigde: "Ik heb geen bezwaar zolang het proces eerlijk verloopt". Defoort vroeg De Gelder of hij tv en kranten kan volgen in zijn cel. "Ik volg het nieuws niet echt", luidde het antwoord.

"Beseft u wat de feiten in de maatschappij hebben teweeggebracht?", vroeg Defoort aan De Gelder die vandaag een nieuw, grijs pak draagt. "Niemand heeft mij daar echt van op de hoogte gebracht. Maar ik weet niet wat u bedoelt met beseffen."

De voorzitter zei dat de maatschappij wil weten wie hij is en wat hem gedreven heeft. "Absoluut, ik heb er geen problemen mee om dat uit te leggen. Door mijn jarenlange opsluiting in isolatie is het wel zeer moeilijk voor mij om dingen te verklaren", antwoordde De Gelder.