Extreemrechts verliest fors in Karinthië

In Oostenrijk heeft de extreemrechtse partij van wijlen Jörg Haider de regionale verkiezingen verloren in Karinthië. De FPÖ was de voorbije 24 jaar aan de macht in de zuidelijke deelstaat. Winnaar van de verkiezingen zijn de sociaaldemocraten van Peter Kaiser.
Peter Kaiser

De SPÖ van Kaiser heeft volgens de eerste schattingen 33,9 procent van de stemmen gehaald, tegenover slechts 20 procent voor de uittredende regeringsleider van de deelstaat Gerhard Dörfler van de FPÖ. Bij de vorige deelstaatverkiezingen in 2009 haalde de de FPÖ nog een score van 44,9 procent.

De fors slechtere prestatie van extreemrechts heeft wellicht te maken met het ontbreken van een charismatische leider, een rol die Jörg Haider jarenlang belichaamde voor de partij. Hij stierf in 2008 in een verkeersongeval.

Naast de sociaaldemocraten hebben ook de groenen winst geboekt in Karinthië. Ze haalden 10 tot 12 procent van de stemmen, een verdubbeling tegenover het resultaat van 2009. De christendemocraten (ÖVP) hield stand met 17 procent van de stemmen, ondanks het feit dat de regionale partijleider veroordeeld werd tot vijf jaar en een half wegens corruptie.

Ruim 400.000 kiezers namen deel aan de regionale stembusgang, die een gedeeltelijke indicatie kan geven voor de nationale parlementsverkiezingen. Die vallen wellicht op 29 september.