Foto's tonen kaal appartement van De Gelder

Deze voormiddag zijn op het proces-De Gelder in Gent de politiemensen die de huiszoeking hebben uitgevoerd en de leden van de "computer crime unit" die de laptop van Kim De Gelder hebben onderzocht, komen getuigen.

De eerste die aan het woord komt, is Pasqinnelly Raes. Hij heeft de huiszoeking op het appartement van De Gelder uitgevoerd. De man vertelt zijn verhaal terwijl hij foto's van de flat op de eerste verdieping van het gebouw laat zien.

Op de foto's zien we hoe in de slaapkamer alleen een dun kampeermatje ligt met een slaapzak. Daarnaast staat een wekkerradio en een klein kastje. De ramen zijn dichtgemaakt met eierplateaus die aan elkaar zijn gekleefd met ducktape.

In de keuken hebben de agenten onder de gootsteen een jerrycan met 8 liter benzine gevonden. Daarnaast stonden drie lege wijnflessen met op de bodem een laag vijzen, telkens met een stuk T-shirt erin. Advocaat Jef Vermassen (foto) wil van Raes weten waarvoor dat dienst kan doen. "Die zaken "dienen om een brandbom te maken", luidt het antwoord.

De Gelder zou bang zijn geweest dat zijn huisbaas hem zou komen vermoorden en hield daarom de bommen klaar. De voorzitter vraagt daarop de beschuldigde waarvoor de "molotovcocktails" dienden.

"Eerst en vooral waren het flessen wijn met vodden in", antwoordt De Gelder. Waarop de voorzitter opmerkt dat er benzine naast stond. "Dat kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt", aldus De Gelder. "Voor als er iemand pech had met zijn auto." Gevraagd of het de bedoeling was die benzine eventueel in de flessen te doen, antwoordt de beschuldigde dat hij "dan nog een doelwit zou moeten hebben gehad".

Maar meester Vermassen neemt geen genoegen met dat antwoord. "Je doet toch geen vijzen in flessen om mensen te helpen als ze pech hebben", zegt hij. De Gelder: "Ik had vijzen gekocht en die erin gestoken. Als dat nodig was om die eventueel later te gebruiken als molotovcocktail."

"Voor een volgend plan of andere opdracht?", gaat voorzitter Defoort voort. "Wat insinueert u nu? ", antwoordt De Gelder. De voorzitter dringt nog eens aan, maar De Gelder sluit het gesprek af. "Ik wil daar nog altijd uitgebreid op terugkomen, maar ik vind niet dat het nu het moment is."

"De film Batman was op geen enkele wijze vorm van inspiratie"

Uit het onderzoek van de computer van de beschuldigde blijkt dat De Gelder films bekeek over de fictieve psychopaten "Hannibal Lecter" en "The Joker". Meester Michael Verstraeten wil weten wat hij daarmee wou bereiken. "In de eerste plaats informatie vergaren", klinkt het.

"Ik wil wel ingaan waarom ik de Joker (op z'n Nederlands uitgesproken) heb opgezocht. Dan valt er een stilte waarna De Gelder toch aarzelend voortgaat: "Ik had de film Batman The Joker gekeken, en nadat ik die film had gezien, begreep ik meteen waarom die persoon achteraf zelfmoord had gepleegd. Ik zat er de hele tijd mee in mijn maag. Het verklaart in ieder geval de zwarte gaten die ik heb gehad in dat kinderdagverblijf."

De voorzitter van het hof van assisen wil weten of De Gelder geïnspireerd werd door het personage, bijvoorbeeld voor zijn haarkleur in Fabeltjesland. "Ik ben niet echt thuis in de Amerikaanse cultuur wat betreft Joker en Batman", luidt het antwoord. Defoort probeert nog eens: "Was dat enige vorm van inspiratie?" De Gelder antwoordt: "Op geen enkele wijze. Er werd in die film enkel geplunderd en bedrogen volgens wat ik mij herinner."