Griekse ex-minister schudig aan belastingfraude

De voormalige Griekse minister van Defensie, Akis Tsochatzopoulos, is veroordeeld tot 8 jaar cel en een boete van 520.000 euro wegens belastingontduiking. Er hangt hem ook een proces over corruptie boven het hoofd.

Een rechtbank in Athene vond de 73-jarige Tsochatzopoulos (archieffoto) schuldig aan belastingfraude. Tussen 2006 en 2010 had hij valse belastingaangiften ingediend. Hij zou voor 100.000 euro inkomsten niet hebben aangegeven. Tegelijk had hij de aankoop van een landhuis door zijn vrouw niet aangegeven. Het bewuste landhuis, aan de voet van de Akropolis, is in beslag genomen. Voor het proces waren strikte veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Buiten stond een menigte woedende betogers.

Tsochatzopoulos, een voormalig socialistisch boegbeeld, was minister van Defensie van 1996 tot 2001. Er hangt hem ook een corruptiezaak boven het hoofd. Hij zou miljoenen euro aan smeergeld ontvangen hebben voor de aankoop van afweerraketten uit Rusland en onderzeeërs uit Duitsland. De ex-minister, die al sinds april 2012 in de cel zit, ontkent de aantijgingen, maar riskeert nog eens 25 jaar cel. 

Onlangs werd de ex-burgemeester van Thessaloniki, Vasilis Papageorgopoulos, tot levenslang veroordeeld voor zijn betrokkenheid in een verduisteringszaak.