Kardinalen onderzoeken noden Kerk in "preconclaaf"

In het Vaticaan zijn de meeste kardinalen bijeengekomen voor een uitgebreide overlegronde. Ze willen de huidige noden van de Kerk bespreken en een profiel schetsen van de meest geschikte kandidaat om paus Benedictus XVI op te volgen.
AP2013

De kardinalen zijn bijeengeroepen door hun collega Angelo Sodano, de machtige man die het college van kardinalen voorzit. In afwezigheid van een paus, neemt kardinaal Sodano de leiding van dat college op zich. De dagelijkse leiding van het Vaticaan is na het opstappen van paus Benedictus XVI (links) in handen van diens kamerheer en rechterhand, kardinaal Tarcisio Bertone.

Het overleg dat vandaag begint, wordt in de media "preconclaaf" genoemd. De kardinalen onderzoeken de uitdagingen van de Kerk nu en in de nabije toekomst en proberen dan  een profiel te schetsen van een paus die het best geschikt zou zijn om die noden aan te pakken.

De gesprekken moeten de weg effenen voor het echte conclaaf, dat wellicht volgende week begint. In alle geheimhouding zullen 115 kardinalen van minder dan 80 jaar dan in de Sixtijnse kapel een nieuwe paus moeten kiezen. 

AP2012

Opnieuw twee pausen tegelijkertijd?

Die paus wacht een aantal grote uitdagingen. Zo is het het alsmaar verder uitbreidende schandaal van kindermisbruik door geestelijken. De voorbije dagen is de Schotse kardinaal Keith O'Brien moeten aftreden als aartsbisschop omdat hij "ongepast seksueel gedrag" heeft moeten toegeven.

Anderzijds zou er een zwaar dossier zijn met beschuldigingen over seksuele uitspattingen en vooral corruptie en witwaspraktijken, onder meer via de bank van het Vaticaan. Of dat te maken heeft met het aftreden van paus Benedictus XVI, is nog niet duidelijk.

Voor het eerst in 600 jaar moet de paus ook rekening houden met een  levende voorganger, Benedictus XVI, die als paus emeritus weliswaar beloofd heeft om zijn opvolger niet voor de voeten te lopen, maar toch gaat het om een moeilijke situatie.

De Kerk heeft erg nare herinneringen aan periodes van machtsstrijd tussen pausen en tegenpausen in de middeleeuwen. De laatste keer dat er meer dan een paus tegelijk was, was in 1415 en toen waren er zelfs drie rivaliserende pausen. Hun gezamenlijk aftreden maakte toen de verkiezing van een nieuwe paus mogelijk en sinds dan is er geen tegenpaus meer opgestaan.

AP2012

Onder de kardinalen had zich vandaag ook een nep-bisschop gemengd, meldt het Italiaanse persagentschap Ansa. De Australische man droeg een te korte soutane, een ongewone ketting met kruisbeeld en een sjaal in plaats van een paarse sjerp.

Uiteindelijk raakte de nep-bisschop ontmaskerd en werd hij onder het gelach van aanwezige journalisten buitengezet.