Kenianen schuiven aan om te gaan stemmen

In het Oost-Afrikaanse land Kenia is de verkiezingsdag relatief rustig verlopen, met lange rijen wachtenden aan de stemlokalen. Afgelopen nacht vielen er wel negentien doden bij verschillende aanslagen in de kuststad Mombasa. De politie beschuldigt een lokale rebellengroep, maar die groep ontkent.
Afp / Till Muellenmeister

De Kenianen kozen vandaag een nieuwe president, een nieuw parlement, nieuwe provincieraden en nieuwe provinciegouverneurs. Ondanks de aanslagen in Mombasa van vorige nacht, waarbij twaalf doden vielen, bleef alles vandaag vrij rustig. Aan de stemmenlokalen stonden ellenlange rijen. Volgens de kiescommissie bedroeg de opkomst 70 procent.

Raila Odinga (foto) en Uhuru Kenyatta, de twee belangrijkste presidentskandidaten, hebben het geweld veroordeeld.Odinga heeft het over een "gruwelijke daad van agressie". Kenyatta zegt ontgoocheld te zijn, maar is ervan overtuigd dat de veiligheidstoestand onder controle is. In elk geval zijn er 400 politieagenten extra naar Mombasa gestuurd om daar de orde te handhaven.

"Mensen met slechte bedoelingen moeten tot elke prijs worden tegengehouden", zegt een woordvoerder van de politie. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de aanslagen bij de rebellengroep Mombasa Republican Council (MRC), maar een woordvoerder van de MRC ontkent elke verantwoordelijkheid. Volgens Mohammed Rashid Mraja wil de MRC zijn doel bereiken met vreedzame middelen.

Hoe dan ook heerst er hoogspanning in Kenia. Vijf jaar geleden ontaardden de presidentsverkiezingen in bruut etnisch geweld, waarbij zo'n 1.500 doden vielen. In dat kader is Uhuru Kenyatta (foto) trouwens aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag omdat hij leden van zijn Kikuyu-stam zou hebben aangezet tot etnisch geweld.

Waarnemers waarschuwen voor de gevolgen, van een nieuwe geweldexplosie na de verkiezingen. Die zou funest kunnen zijn voor de snel groeiende economie omdat investeerders dan massaal zouden afhaken. 

De stemlokalen zijn intussen gesloten. "Er zijn geen incidenten gemeld", bevestigt onze collega Stijn Vercruysse vanuit Nairobi. "Vanavond is het heel rustig in vergelijking met andere maandagavonden."

De kiescommissie heeft zeven dagen om de uitslag van de stembusgang bekend te maken. Betrouwbare resultaten worden ten vroegste morgen verwacht.

AP2013
AP2013