Leeuwin snuffelt aan bewegingloze fotograaf

Niet voor niets worden ze "Crazy Cameraman" genoemd, maar soms kan het hen zelfs ietwat te warm worden. Dat mocht cameraman/fotograaf Graham Springer ondervinden tijdens het fotograferen van leeuwen op een zonnige ochtend in Botswana. Een van de leeuwen kreeg de natuurfotograaf van tv-zender Earth Touch in het oog, en kwam wel erg dichtbij.

Springer: "Terwijl de andere leeuwen op een veilige afstand achter mijn wagen wegtrekken, is er eentje die in mijn richting komt en die mij passeert. Dan merkt ze de doos aan mijn voeten en raakt daarin geïnteresseerd. Ze komt in eerste instantie naar de doos toe en ziet me dan staan."

"Absoluut zenuwslopend, het hoofd van een leeuw aan je kruis. Het heeft geen zin iets anders te doen dan stokstijf stil te staan en af te wachten. Iets anders kon ik niet doen."

"Wat een herademing als ze het uiteindelijk afstapt."

"Ook al lijkt dit misschien op het eerste zicht amusant, toch is het geen situatie waarin je wil terechtkomen."

"We nemen berekende risico’s. We proberen het gedrag, de situatie in te schatten. We kunnen ons niet in een conflictsituatie met de wilde dieren brengen, waardoor of ons leven of dat van de dieren in gevaar komt."

"Je zou ook nerveus worden als er een leeuw voor je staat die in de buurt van je lagere regionen snuffelt", besloot Springer.

lees ook