Liga vecht Antwerpse "vreemdelingentaks" aan

De Liga voor de Mensenrechten gaat de eenmalige retributie van 250 euro die Antwerpen wil vragen aan wie zich voor het eerst inschrijft aan het vreemdelingenloket van de stad juridisch aanvechten. Dat zegt voorzitter Jos Vander Velpen.

De Liga wil in eerste instantie aan de gouverneur vragen om de maatregel te schorsen. Vervolgens wil de Liga aan Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) vragen om de maatregel te vernietigen. "Als dat niet gebeurt, stappen we naar de Raad van State", aldus Vander Velpen.

Het schepencollege van Antwerpen zegt dat de retributie van 250 euro absoluut noodzakelijk is om de dossierkosten enigszins te kunnen dekken. Tot nu toe bleef een eerste inschrijving aan het vreemdelingenloket beperkt tot het betalen van 17 euro, de prijs van een identiteitskaart.