Personeel Iberia staakt vijf dagen

In Spanje heeft het personeel van de luchtvaartmaatschappij Iberia opnieuw voor vijf dagen het werk neergelegd. Meer dan 1.300 vluchten zijn afgelast. Iberia maakt zwaar verlies en wil 3.800 banen schrappen.
Protest bij de staking van twee weken geleden.

Iberia heeft  te lijden van de concurrentie van lagekostenmaatschappijen en van de HST-treinen in het binnenland. Daar bovenop komt nog eens de crisis in de luchtvaartsector en de algemene economische crisis die Spanje hard treft.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij maakt deel uit van International Airlines Group, samen met onder meer British Airways. De groep leed vorig jaar een verlies van 631 miljoen euro en heeft daarom een herstructureringsplan uitgewerkt waarbij 3.800 banen zouden sneuvelen, 19 procent van het personeel van Iberia.

Tegen die plannen is fel protest gerezen van de vakbonden.Twee weken geleden had het personeel het werk al eens neergelegd voor een week en later van de maand is nog een stakingsweek gepland. De piloten, die twee weken geleden niet meededen aan de actie, staken nu ook mee.

Van de 40.000 passagiers die getroffen worden door de staking zijn er 38.000 die naar andere maatschappijen omgeboekt zijn. De staking kost Iberia naar schatting drie miljoen euro per dag.