Politie "herovert" twee sloppenwijken in Rio

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro hebben speciale eenheden van de politie met groot machtsvertoon twee grote sloppenwijken ingenomen. Het gaat om de favela's Caju en Barreira do Vasco, langs de autostrade die het stadscentrum met de internationale luchthaven verbindt.
AP2013

De operatie kadert in een grote campagne die de beruchte sloppenwijken van de stad moet "pacificeren". Daarbij worden de zwaar bewapende drugsbendes verjaagd of gevangen genomen en wordt een zogenoemde UPP in de wijk geïnstalleerd. Zo'n UPP of "vredebrengende politie" moet de schoongeveegde favela onder permanent politietoezicht houden en verhinderen dat de gewapende drugsbendes terugkeren. 

Bij de operatie in Caju en Barreiro do Vasco zijn 1.300 manschappen ingezet, plus helikopters en geblindeerde voertuigen. "De operatie was een succes, zegt politiechef Frederico Caldas, "het gebied is heringenomen zonder één enkel schot af te vuren." De politie heeft wel een aantal dealers gearresteerd en wapens in beslag genomen.

Sinds 2008 hebben de ordediensten al meer dan 30 favela's schoongeveegd. Dat gebeurt met het oog op de wereldkampioenschappen voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

In Rio zijn er echter zo'n 800 favela's. Volgens critici willen de autoriteiten vooral de krottenwijken pacificeren in de buurt van plaatsen waar veel toeristen komen of in de buurt van sportfaciliteiten. Tot nu toe zijn inderdaad vooral de favela's in het zuiden van de stad aangepakt - in de buurt van de stranden van Copacabana en Ipanema - of de krottenwijken in de buurt van belangrijke verbindingswegen.

Nogal wat waarnemers wijzen erop dat het probleem van de drugshandel zich gewoon verplaatst naar het noorden van de stad, ver van het stadscentrum en de toeristische attracties.

AP2013