Recordaantal mensen ging met pensioen in 2012

Vorig jaar is een recordaantal mensen met pensioen gegaan: bijna 100.000 werknemers en zelfstandigen en 22.400 ambtenaren. Dat is een stijging van 7 procent in vergelijking met 2011. Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) erkent dat de wettelijke pensioenen onder druk staan.

In 2011 gingen al ruim 90.000 werknemers en zelfstandigen en 21.500 ambtenaren met pensioen, toen al een van de sterkste stijgingen ooit.

De vergrijzingsgolf die al jaren geleden werd voorspeld, is volop bezig en gaat volgens experten nog door tot 2030. Het zijn de babyboomers die geboren zijn na de Tweede Wereldoorlog die nu met pensioen gaan. Ook meer en meer vrouwen genieten van een eigen pensioen.

In totaal gaat de pensioenkost opnieuw met 4 procent omhoog. De wettelijke pensioenen staan onder druk, erkent ook minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD). Daarom is het essentieel om ook op andere pijlers zoals een aanvullend pensioen of pensioensparen in te zetten, zegt hij. "Als we ervoor zorgen dat het voldoende gediversifieerd is, dan zullen we een stabiel pensioensysteem hebben."

De Croo werkt aan voorstellen die meer mensen toegang moet geven tot een aanvullend pensioen.