Recordaantal nominaties Nobelprijs voor de Vrede

209 mensen en 50 organisaties zijn dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobel Instituut bekendgemaakt. Het totale cijfer van 259 nominaties is goed voor een nieuw record. Volgens het instituut bewijst dit de toenemende interesse voor de prijs.

Het vorige record van 241 nominaties dateert van 2011. "Er is bijna elk jaar een stijgende tendens", zegt directeur Geir Lundestad van het Nobel Instituut. "Zonder twijfel hebben de prijzen van de voorbije jaren bijgedragen aan de verhoogde aandacht."

Nochtans was er de laatste jaren geregeld controverse over de winnaars. In 2009 was Barack Obama nauwelijks enkele maanden president van de Verenigde Staten toen hij de prijs won. Vorig jaar werd de Europese Unie met de vredesprijs bekroond, wat eveneens gemengde reacties opleverde. 

Het Nobel Instituut zelf houdt de namen van de genomineerden geheim. Sommige "sponsors" die een kandidaat hebben voorgedragen, klappen wel uit de biecht. Zo is nu reeds bekend dat de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton genomineerd is, evenals de hervormingsgezinde president van Myanmar Thein Sein.

AP2012

Daarnaast is ook het Pakistaanse meisje Malala Yousufzai (kleine foto) voorgedragen. Zij overleefde vorig jaar een moordaanslag van de Taliban omdat ze openlijk het recht op onderwijs voor meisjes verdedigde.

Het Nobelcomité maakt de winnaar begin oktober bekend. De prijs wordt op 10 december overhandigd. Dat is de sterfdatum van Alfred Nobel.