Slim blijft de rijkste, maar Zara-topman verdient fors

Voor het vierde opeenvolgende jaar is de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim de rijkste miljardair ter wereld. Opvallend is de opkomst van Amancio Ortega, de oprichter van de Spaanse modeketen Zara.
AP2013

Carlos Slim (boven) heeft zijn eerste plaats dus kunnen behouden in de ranking van het Amerikaanse magazine Forbes. Dat onderzoekt jaarlijks het vermogen van de belangrijkste miljardairs ter wereld.

Even traditioneel is de tweede plaats van Bill Gates, de medeoprichter van Microsoft. Opvallend is dat de financier Warren Buffett op de derde plaats wordt verdrongen door de Spanjaard Amancio Ortega, de oprichter van Inditex, het bedrijf achter de Spaanse kledingwinkel Zara.

Niet dat Buffett het slecht deed, maar Ortega deed met zijn bedrijf net beter en dat valt nog meer op omdat Spanje de voorbije jaren nu niet echt goed boert. De sluwe Larry Ellison, topman van het softwareconcern Oracle, behoudt de vijfde plaats.

Niet verwonderlijk zijn vijf van de tien rijkste mensen Amerikanen met Gates, Buffett, Ellison en de zakenlui Charles en David Koch.

De eerste Europeanen op de lijst zijn de familie van Liliane Bettancourt (L'Oréal) op de 9e plaats en de Franse luxekoning Bernard Arnault op de 10e plaats. De rijkste Belg blijft de financier Albert Frère die met een vermogen van 3,7 miljard dollar op de 363e plaats prijkt.

De top-10 en opvallende namen

 1. Carlos Slim (America Movil): 73 miljard dollar
 2. Bill Gates (Microsoft): 67 miljard
 3. Amancio Ortega (Zara): 57 miljard
 4. Warren Buffett (Berkshire Hathaway): 53 miljard
 5. Larry Ellison (Oracle): 43 miljard
 6. Charles Koch: 34 miljard
 7. David Koch: 34 miljard
 8. Li Ka-shing (Hongkong): 34 miljard
 9. Liliane Bettencourt en familie (L'Oréal): 30 miljard
 10. Bernard Arnault (LVMH): 29 miljard

Ook bekend:

 • 12. Stefan Persson (H&M): 28 miljard
 • 13. Michael Bloomberg: 27 miljard
 • 18. Karl Albrecht (Aldi): 26 miljard
 • 19.Jeff Bezos (Amazon): 25 miljard
 • 20. Larry Page (Google): 23 miljard