Sloop East Side Gallery in Berlijn voorlopig afgewend

De geplande afbraak van een deel van de Berlijnse muur is stopgezet. Een investeerder wil een deel van de East Side Gallery slopen om een luxueus appartementsgebouw op te trekken.

De voorbije dagen verzamelden duizenden betogers bij de East Side Gallery. Dat is een stuk van de Muur van 1,3 kilometer, met kunstwerken van grafittikunstenaars.

Zo is er onder meer een afbeelding van de kus van Gorbatsjov en Honecker en een replica van de hoes van "The wall" van Pink Floyd op geschilderd.

De East Side Gallery is een beschermd monument en wordt in verschillende gidsen omschreven als een van de langste openluchtgalerijen ter wereld. De stad Berlijn haalde zich de woede van veel kunstliefhebbers om de hals toen de stad de toestemming gaf voor de heraanleg van het terrein.

Vrijdag werd al een stuk van de East Side Gallery afgebroken. De sloopwerken zijn nu stopgezet. Op 18 maart wordt besproken hoe het nu verder moet met het project. De investeerder meldt dat hij bereid is om eventueel nieuwe plannen te maken voor zijn project.