Start begrotingscontrole uitgesteld

De begrotingscontrole van de federale regering dreigt met enkele dagen uitgesteld te worden. Het blijft wachten op de cijfers van het Monitoringcomité. Dat moet aangeven welke inspanning nodig is om het tekort te beperken tot 2,15 procent.
Minister van Begroting Olivier Chastel (MR).

De cijfers van het Monitoringcomité, een groep topambtenaren die de begrotingstoestand opvolgt, werden vandaag verwacht maar er zijn nog bijkomende berekeningen nodig. Pas in de tweede helft van de week zal de regering weten hoeveel geld ze extra moet vinden. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) verwacht dat er iets meer dan twee miljard euro gevonden zal moeten worden

Intussen worden de stellingen over het al dan niet loslaten van de begrotingsnorm van 2,15 procent van het bbp verder ingenomen. De PS-top liet al meermaals verstaan de begrotingsteugels wat te willen vieren. De Franse regering laat het tekort in deze crisistijden immers ook oplopen. Ook CDH ziet wel iets in deze piste..

De Vlaamse partijen willen zich strikt aan de met Europa afgesproken norm houden en ook de Franstalige liberalen zitten op dezelfde lijn. Minister van Begroting Olivier Chastel wil niet dat de regering het begrotingstekort hoger laat uitvallen dan gepland.

Chastel pleit voor structurele besparingsmaatregelen. De justitiehervorming of een Benelux-samenwerking inzake diplomatieke posten zijn goede maatregelen, maar zullen lang niet volstaan. De regering zal haar creativiteit moeten tonen, zei Chastel.