Topdag met 120.000 kraanvogels in luchtruim

Met dank aan een zuidoostenwind trokken vandaag naar schatting 120.000 kraanvogels over ons land richting broedgebieden in Noord-Europa. Dat blijkt uit berekeningen van Natuurpunt op basis van waarnemingen.be.
AP2012

"Kraanvogels houden er elk jaar een aantal vaste verblijfplaatsen op na", verduidelijkt Dominique Verbelen (Natuurpunt).

"Traditionele topgebieden voor pleisterende 'kranen' zijn Rügen (Duitsland), Lac du Der (Frankrijk) en Extremadura (Spanje). Wanneer de temperatuur stijgt en de wind goed zit, verlaten kraanvogels en masse hun traditionele winterverblijfplaatsen en trekken ze, doorgaans via vaste trekroutes, naar het noorden. De hoofdmoot schampt dan het oosten van België. Daar wordt de soort jaarlijks opgemerkt. Maar de voorbije dagen was heel België aan de bak, al lag het zwaartepunt ook nu weer in Luik, Namen en Luxemburg."

Op 4 maart vlogen tussen 11.50 uur en 14.30 uur ongeveer 13.770 kraanvogels in noordoostelijke richting over Sankt-Vith (Luik). In totaal werden in België ruim 120.000 exemplaren gemeld. Enkel het westelijk deel van Vlaanderen kwam vooralsnog nauwelijks aan de bak, met slechts één exemplaar over Denderwindeke (2 maart) en één exemplaar over Vichte (4 maart). Ook de komende dagen wordt nog kraanvogeltrek voorspeld, al zal de hoofdmacht intussen waarschijnlijk zijn gepasseerd.

Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek van kraanvogels. De sierlijke vogels, een stuk forser dan de ooievaar, trekken dan met een melancholisch getrompetter in lange slierten, V-formaties of in rommelige groepen naar het noordoosten.