Verwarring over tol van vliegtuigcrash in Goma

In Goma, in het oosten van Congo, is een vliegtuig van de Congolese maatschappij Compagnie Africaine d'Aviation (CAA) neergestort. Volgens Radio Okapi, de nieuwszender van de VN in Congo, is de Fokker 50 verongelukt bij de landing. Volgens de eerste aanwijzingen waren er geen Belgen aan boord. Eerdere berichten over tientallen doden worden nu ontkend.

Naar verluidt kwam het vliegtuig uit Lodja, in Oost-Kasai, en waren er 30 passagiers aan boord. De luchtvaartmaatschappij zelf heeft het over 9 inzittenden: 6 passagiers en 3 bemanningsleden. Reddingswerkers hebben al vijf lichamen uit het vliegtuigwrak gehaald. 

Volgens Buitenlandse Zaken waren er geen Belgen aan boord. "Crash Goma: Volgens de eerste aanwijzingen van de maatschappij waren er geen Belgen aan boord", meldt de persdienst via Twitter.

De luchthaven van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, staat bekend als onveilig. Dat heeft te maken met de uitbarsting van de nabijgelegen Nyiragongo-vulkaan, in 2002, toen een lavastroom over de startbaan richting stadscentrum vloeide. Sindsdien is een deel van de startbaan onbruikbaar en kunnen langeafstandsvliegtuigen niet meer landen.

In 2008 verongelukte er al eens een DC9 van Hewa Bora Airways, met minstens 40 dodelijke slachtoffers tot gevolg. In 2009 schoof een MD82 van CAA van de piste bij de landing.

Volgens de lokale autoriteiten echter is het vliegtuig van CAA neergestort in slechte weersomstandigheden.