Voor het eerst is een kind genezen van hiv

In de Verenigde Staten is een peuter die besmet was met hiv, genezen verklaard. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het kind heeft een normale levensverwachting en heeft geen medicatie nodig om zich tegen het virus te verweren.

Als pasgeborene kreeg het kind het virus van moeder op kind. Enkele uren na de geboorte kreeg de baby, die intussen twee en een half jaar oud is, een behandeling met aidsremmers. Uit voorzorg gaf de dokter haar een hogere dosis dan normaal en dat verklaart mogelijk de genezing. Testen in de weken nadien wezen in ieder geval op een progressief verminderde aanwezigheid van het virus in het bloed van de baby. 29 dagen na de geboorte was het niet meer detecteerbaar in het lichaam.

De enige erkende officiële genezing van hiv wordt toegeschreven aan de Amerikaan Timothy Brown. Hij werd compleet genezen verklaard na een beenmergtransplantatie, die een zeldzame genetische mutatie veroorzaakte waardoor het virus de cellen niet meer kon binnendringen. Een beenmergtransplantatie wordt ingezet om bloedkankers zoals leukemie te behandelen.

Het geval van het jonge kind werd uit de doeken gedaan op de 20e jaarlijkse conferentie over retrovirussen en opportunistische infecties in Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia.

Volgens de wetenschappers zou de kennis over de behandeling van het kind de gangbare medische praktijk kunnen beïnvloeden. Maar, zo onderstrepen ze, de eerste doelstelling blijft de overdracht van het virus van moeder op kind te verhinderen. Momenteel zijn er al behandelingen hiervoor voorhanden. Die werken in 98 procent van de gevallen.

"Is genezing van hiv levenslang?"

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen reageert verheugd op het nieuws over de genezing. Volgens hoogleraar en hiv-experte Lut Lynen was het belangrijk dat het kind meteen na de geboorte antivirale geneesmiddelen toegediend kreeg. Op die manier is vermeden dat het virus zich in de witte bloedcellen konden nestelen.

Dat bewijst volgens Lynen dat de behandeling binnen enkele uren na de besmetting effectief is, maar wel vraagt ze zich af of -net als bij een onlangs genezen Amerikaan- de onderdrukking van het hiv-virus levenslang is.