Walrus komt dutje doen op Schots eiland

Op het Noord-Schotse eiland Orkney is een walrus opgedoken. Het is hoogst uitzonderlijk dat een walrus zo ver van de Noordpool opduikt, maar het dier leek in goede gezondheid.

Vogelliefhebber Mark Warren was gisterochtend aan het wandelen langs de kust van North Ronaldsay. Maar de ornitholoog haalde niet het wereldnieuws door een opmerkelijke vogel te spotten, wel doordat hij een walrus zag. Het dier lag op dat moment een dutje te doen. "Ik dacht eerst dat het een dode walvis was en wierp er een steen naartoe. Maar zo maakte ik de walrus wakker."

Het nieuws -met de prachtige foto's- verspreidde zich als een lopend vuurtje. De walrus lokte best wat belangstelling, "hij leek van de aandacht te genieten".

Het gaat om een jong mannetjesdier dat in goede gezondheid leek. Het was van 1984 geleden dat er nog melding was gemaakt van een walrus op de Schotse kusten. Op de Faerøer-eilanden wordt af en toe een exemplaar gespot, maar de eilanden liggen nog een pak noordelijker.

Deze morgen was het dier weg, het heeft opnieuw het ruime sop gekozen.