Wie wordt de volgende president van Kenia?

Acht Keniaanse politici dingen mee naar het ambt van staatshoofd in Kenia. Maar in feite zijn er maar twee echte kanshebbers en een derde kandidaat die mogelijk de rol van scherprechter zal mogen spelen. De andere vijf kandidaten komen er niet aan te pas.

Derde keer goede keer voor de premier?

Raila Odinga (°1945) is de zoon van Jaramogi Oginga Odinga, de eerste vicepresident van Kenia. Hij behoort tot de Luo-stam, in het westen van het land. In 1997 deed hij een eerste keer mee aan de presidentsverkiezingen, maar hij eindigde derde. In 2007 waagde hij een tweede keer zijn kans, maar toen moest hij het afleggen tegen Mwai Kibaki, zij het nipt.

In 1982 belandde Odinga in de gevangenis op beschuldiging van deelname aan een staatsgreep tegen toenmalig president Daniël arap Moi. In 1991 vluchtte hij naar Noorwegen, maar in 1992 keerde hij terug toen het meerpartijenstelsel werd ingevoerd in zijn land.

Na zijn politieke nederlaag bij de verkiezingen van 2008 werd Odinga een jaar later premier onder zijn voormalige opponent Kibaki. De functie werd speciaal voor hem gecreëerd, een onderdeel van een akkoord onder bemiddeling van de VN.

Hij is een van de grote kanshebbers om president te worden.

AP2012

De man met een smet op zijn blazoen

Voormalig vice-premier Uhuru Kenyatta (°1961) is de zoon van Jomo Kenyatta, voormalig verzetsleider tegen de Britse kolonisator en de eerste president van Kenia, naar wie het land trouwens is genoemd. Hij behoort tot de Kikuyu-stam, de grootste etnische groep in Kenia.

In 2001 werd Kenyatta in de regering van Arap Moi, de opvolger van zijn vader. Die beschouwde hem als zijn opvolger, maar bij de verkiezingen van 2002 moest Kenyatta Kibaki laten voorgaan. Eerst voerde hij oppositie tegen Kibaki, maar voor diens tweede ambtstermijn ging hij zijn voormalige opponent steunen. Dat leverde hem de functie van vicepremier op in de regering-Odinga.

Kenyatta moet zich volgende maand verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens misdaden tegen de mensheid. Hij zou aanhangers hebben opgehitst tegen aanhangers van Raila Odinga. Als hij wordt verkozen, wordt hij de tweede Afrikaanse president die gezocht wordt door Den Haag, na de Soedanese president Omar al-Bashir.

De mogelijke "kingmaker"

Musalia Mudavadi (°1960) is een voormalige bondgenoot van Raila Odinga. Hij is vicepremier in diens regering, maar kwam in 2010 in opspraak in verband met een corruptieschandaal. Hij brak met de partij van Odinga toen bleek dat hij voor die partij geen presidentskandidaat mocht zijn.

In 2002 was Mudavadi eventjes vicepresident onder Daniël arap Moi. In datzelfde jaar was hij de running mate van presidentskandidaat Uhuru Kenyatta, zonder succes overigens.

Vandaag geniet Mudavadi de steun van oud-president Moi en van een deel van de aanhang van huidig president Kibaki. Als het tot een tweede ronde komt, zal de steun van Mudavadi wellicht bepalend zijn voor wie de volgende president wordt.

AP2013

Kandidaten in de marge

De andere vijf kandidaten zijn veroordeeld tot de rol van muurbloempje. Hieronder toch hun namen, al was het maar omwille van de volledigheid.

  • Mohammed Abduba Dida (°1974) wordt beschouwd als kandidaat van de armen. Hij is leraar.
  • Martha Karua (°1957) is advocate en voormalig minister van Justitie.
  • Peter Kenneth (°1965) is een rijke bankier en ondernemer. Hij vervulde al verschillende functies op ministeriële kabinetten.
  • James ole Kiyiapi (°1961) is een ex-academicus en werkte op verschillende ministeries. Hij stelt zich graag voor als de kandidaat met de schone handen.
  • Paul Muite (°1945) is advocaat en bekend voorstander van een meerpartijendemocratie.