50.225 zwartrijders lopen tegen de lamp

In 2012 hebben controleurs van De Lijn 50.225 keer een proces-verbaal opgesteld tegen zwartrijders op bus of tram. Dat is een kwart meer dan een jaar eerder. Het nieuws staat te lezen in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. In totaal werden vorig jaar 1,7 miljoen reizigers op een geldig vervoersbewijs gecontroleerd.

Controleurs van De Lijn schreven vorig jaar bijna 10.000 processen-verbaal meer uit dan in 2011. Dat komt in de eerste plaats door een verhoogde pakkans. De vervoersmaatschappij heeft vorig jaar de strijd tegen zwartrijden een versnelling hoger geschakeld. In totaal werden 1,7 miljoen reizigers gecontroleerd. Dat zijn er 16% meer dan in 2011.

"Volgens de beheersovereenkomst moesten we 5% meer controles uitvoeren", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. "Met deze resultaten doen we dus beter dan vooropgesteld. Enerzijds willen we strenger optreden tegen zwartrijders en anderzijds willen we mensen die correct betalen op deze manier bedanken." Meer dan 96% van de reizigers betaalt naar verluidt netjes een ticket.

Financiële meevaller

De extra processen-verbaal betekenen ook een financiële meevaller voor De Lijn. De Vlaamse overheid heeft de vervoersmaatschappij forse besparingen opgelegd. Meer boetes betekenen dan ook welkome inkomsten. Het streefcijfer lag op 600.000 euro. Dat bedrag is ruimschoots gehaald.

Het is opmerkelijk dat zoveel zwartrijders tegen de lamp blijven lopen. De Lijn communiceert immers al jaren openlijk over controles. "Drie tot vier keer per week doen we dat via onder andere Twitter, onze eigen website en de gratis krant Metro."