"In 2014 zullen we niet spel spelen van 2007 en 2010"

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt in een interview met "La Libre", dat woensdag verschijnt, dat er na de federale verkiezingen een copernicaanse verandering nodig is. "We zullen in 2014 niet meer het spel spelen van 2007 en 2010." De regering-Di Rupo noemt De Wever een regering van levende lijken.

In een exclusief interview met de Franstalige krant "La Libre" ontvouwt N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn strategie voor de verkiezingen van 2014.

Op de vraag of hij na de volgende federale verkiezingen opnieuw wil onderhandelen over een nieuwe staatshervorming antwoordt hij dit. "We zullen het spel niet meer spelen zoals in 2007 en 2010. Toen beperkten we ons enkel tot het definiëren van het kader van de onderhandelingen. Dat mondde uit in twee mislukkingen", aldus De Wever.

"Er is een copernicaanse verandering nodig. We moeten iets opbouwen dat werkt. En dat zal het confederalisme zijn. Ik heb de Franstalige partijen al voorgesteld om discrete gesprekken te voeren om het confederalisme voor te bereiden. Maar dat stuitte op protest in Wallonië." Volgens De Wever zal het federale niveau op een dag leeg zijn. "Maar het land zal niet barsten."

De Wever schiet ook met scherp naar de federale regering. "De regering-Di Rupo is een regering van levende lijken. Er zijn zelfs ministers die er neerslachtig worden. Steven Vanackere zei dat hij vermoeid was. Normaal gezien is men tevreden als men minister is."